Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kinai csikosmókus

Tamiops swinhoei

Tamiops swinhoei

 

Tamiops swinhoei

                                      Tamiops swinhoei

A Tamiops az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjához tartozó nem.

Renszertani besorolás

 

 • Ország: Állatok (Animalia)
 • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
 • Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
 • Osztály: Emlősök (Mammalia)
 • Alosztály: Elevenszülők (Theria)
 • Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
 • Öregrend: Euarchontoglires
 • Rend: Rágcsálók (Rodentia)
 • Alrend: Mókusalkatúak (Sciuromorpha)
 • Család: Mókusfélék (Sciuridae
 • Alcsalád: Callosciurinae (Xerinae
 • Nemzetség: Callosciurini
 • Nem: Tamiops   (J. A. Allen, 1906) a nembe 4 faj tartozik:
  • Tamiops mcclellandii
  • Tamiops maritimus
  • Tamiops rodolphii
  • Tamiops swinhoei

 

                                                   Általános

Magyarországon kínai törpe csíkos mókusként ismerik legtöbben, de német oldalakon kínai fa mókusként emlegetik. Bár nagyban hasonlít a burundukhoz, sok különbséget is tapasztalhatunk, ezek közül a legkiemelkedőbb a társas viselkedésében jelen lévő eltérések.

A tamiopsok több tagot számláló társas csoportokban élnek, ezért fontos vásárlási kritérium és tudnivaló, hogy minimum 2 mókust kell egyszerre venni, amelyek akár egyneműek, akár külön neműek is lehetnek.

Nem alszanak téli álmot. A kinti kennelben tartott mókusok vastag téli bundát növesztenek, ducik lesznek. De a lakásban tartott mókusoknál is megfigyelhető ez a fajta gyarapodás, csak nem olyan erős mértékben.

Nem különösebben agresszív, nem jellemző rá a nagyfokú területvédő viselkedés, de vizeletükkel és székletükkel a mókusok jelölnek.

Hatalmas a mozgásigényük, ezért semmi sem jelent nagyobb örömet számukra, mint a sok fa, a nagy ketrec, kötelek, csövek, bújófák, odúk kavalkádja, amely segít levezetni a fölös energiákat. Sokat tartózkodnak a magasban az ágakon, és keveset a talajon. Nagyon szertnek fejjel lefelé lógni is.

Tamiops swinhoei

                                          Hangok és zajok

A tamiopsok rendkívül cserfes, szószártyár kisállatok. Hangkészletük sokszínű, gazdag, szinte állandó alapzajt biztosítanak a gazdájuknak, ami viszont ritkán zavaró.

Csipogás: Ezt a hangot legtöbbször akkor hallatják, ha elégedettek valamivel, vagy akkor, ha meglepettek. A csipogás úgy hangzik, mint a kanári füttye. Nem fütyülnek ivarzáskorolyan jellegzetesen, mint a burunduk, de néha hallottam halk, kitartó csipogást, amit nász követett. Mivel a hím és a nőstény alapesetben együtt van tartva, a gazdinak nem is kell külön figyelmet fordítania a párzásra, az a természet rendje szerint magától lezajlik. Nem sikerült egyértelmű külső jegyet sem felfedeznem a nőstény termékeny ciklusának jelentkezéséről sem, ami mutatná a hamarosan végbemenő családgyarapodás közeledtét. A csíkos nőstényeknél ezt ugye a szeméremnyilás megduzzadása és enyhe elszíneződése jelzi a fütyülést megelőző 1-2 hétben, ezért akkor már számítani lehet a hangos koncertre a gazdinak, így idejében gondoskodni tud a megfelelő apajelőlt kiválasztásáról és a találka lebonyolításáról, ha nincs saját, kéznél lévő kiszemeltje erre a célra.

Rövid, magas síp: Ezt a nagyon magas síphangot akkor lehet hallani a legtöbbször, amikor rájönnek, hogy valami újat, ismeretlent látnak- tapasztalnak, ezért még kissé bizonytalanok. Néha fütyülhetnek kifejezetten figyelemfelkeltés céljából, vagy a fájdalomtól is.

Csörgő hang: Általában a síphanggal együtt jön, az állat bizonytalanságát, de egyúttal kíváncsiságát jelzik.

Morgás: Morgó hangot adnak ki, ha úgy érzik, elhanyagolják őket a társaik - így féltékenyek lesznek. Vagy ha úgy érzik, dühösek vagy megijednek (pl. zivatarokkor).

 

                                    Viselkedésbeli jelek

„Merevség”: Szorongás, félelem, „Először nézd meg "mi történik ."

Enyhén meghajtott fej, oldalra billentve: A kíváncsiság kifejeződése.

 

                                     Általános tudnivalók

 • Rodentia (rágcsálók)
 • Eljárás: Sciuromorpha (mókus rokonok)
 • Alosztály: Sciuridae (mókusok)
 • Család: Sciurinae (föld és a fa a mókusok)
 • Nem: Nannosciurini (Gyönyörű Mókus)
 • Típus: Tamiops (Tree mókus)
 • Előfordulása: Dél-Kínában, Észak-Mianmar, Vietnám
 • Várható élettartam: 6 - 8 év -,akár 12 év is lehet
 • Testhossz: 10-16 cm-es
 • Farok hossza: 8-11 cm-es
 • Súly: 40-85 g
 • Szín: Szürke-barna  5 fekete csíkkal váltakozva 3 fényes / fehér csíkos
 • Alom: Faforgács, csutkaalom, mulcs, nem porzó macskaalom.
 • Nyelv: Sokat beszélnek (és nem csupán a párzási időben- mint a csíkos mókusok), például a csörgő, éneklő, rövid sípoló, csattogó, stb (néha még énekelnek is, mint a kanárik) hangokat hallatnak.
 • Táplálkozás: Magvak, kis zsírtartalmú eleség, mert hajlamosak az elhízásra.
 • Mozgásigény: A fa mókusok hatalmas késztetést éreznek, hogy mozoghassanak, és ezért (ideális esetben) naponta nagyon sokszor futnak, ugranak, játszanak.
 • Kalitka: Minimális méret a ketrechez 100x80x50cm - minél több állat van egy helyen, annál nagyobb legyen a ketrec!
 • Ártartományok: Külföldön a fiatalok 80-120 euró körül mozognak, az idősebbek 70-90 euró körüliek. Magyarországon 12-30000Ft- ba kerülnek. Ami gyanúsan olcsó, az nem biztos, hogy egészséges vagy fiatal, vigyázni kell velük.

Tamiops swinhoei

                     Mielőtt megvennénk kis kedvencünket...

Egy tamiops mókus kettős beruházása nem kis megterhelést ró a leendő gazdik pénztárcájára (bár megjegyzem, minden fillérjét megéri).

Fontos betartani néhány alapvető sorrendet, hogy az állatoknak jó soruk legyen.

Az első, hogy először a mókik leendő otthonát kell elkészíteni. Minden alapvető kellék legyen benne, amire szüksége van a lakójának, hogy jól érezze magát. Szerkezetét tekintve 1*1, max 2*2 cm-es ponthegesztett acélháló az alap. Két vagy több odú, kötelek, faágak, polcok, bújócsövek, stb. Ha bútorlapból készítünk kalitkát, az belülről is minden oldalról, még a tetején is be kell borítani valamivel, amin mászhatnak.  Mi készítettünk egy két családot befogadó, csak középen két szintesre elválasztott Ferplast duetto madárkalitkából  külső voliert, de belülről biztosítottuk a lógó, mászó helyeket plusz polcok elhelyezésével, a plafont borító rácsozatot is rögzítettük, hogy kedvükre csünghessenek fejjel lefelé is.

Jól nézzük meg, honnan vesszük a mókusokat. A tenyésztő- akár hobby, akár "hivatásos", legyen megbízható, becsületes, az állatokat tartsa tisztán, az élelem megfelelő legyen. Ha interneten hirdetik, kérjenek a saját állományról képeket, mert erről sok minden megállapítható. Bár a becsületes eladó eleve a saját állományáról készült képekkel hirdeti meg a portékáját. Én legalábbis ezt teszem minden mókusomnál. Lehetőség szerint már az újszülött kortól fényképezem az eseményeket, és ezeket kérésre el is szoktam küldeni, valamint lehetőséget szoktam adni bizonyos mértékig akár a fiatalok megtekintésére is, 3-4 hetes koruk körül, mikor már biztonságosan megfoghatóak.

Amit eddig tapasztaltam, hogy ha egy hím és két nőstény van egy kalitkába tenyésztési céllal, a fiú képes mindkét arát megfelelően kiszolgálni, de a túlhajszoltság és a kimerítő, sok energiát igénylő párosodások sokasága alaposan megviseli a szervezetét. A vitamin - és ásványi anyagok, a kalcium ilyen nagymértékü  elhasználása bénuláshoz, étvágytalansághoz, és akár az apaállat elhullásához is vezethet. Ezért tanácsos egy párt egy tenyészketrecben tartani, vagy ha nagyobb, külső volieres, több állatos tartásban gondolkodunk, akkor egy lány egy fiúhoz arányba állítsuk össze a családot, így kímélve a hímeket a túlzot megterheléstől.

A megfelelő szállítás nagyon fontos. A legjobb erre egy kisméretű, biztonságosan zárható kalitka (nem szállítódoboz, mert abba nem egyszerű és biztonságos betenni a mókusokat). Ezt le kell takarni az úton, hogy a fiatalokat megvédjük a nagyobb stresszhatástól és a huzattól.

SOHA NE VEGYÜNK 8-9 HETESNÉL FIATALABB TAMIOPSOT! Ha ennél korábban válasszák le őket, az betegséget, gyengeséget és akár halált is eredményezhet. Legyen türelmünk kivárni, mire az apróságok elérik a megfelelő kort.

Lassan bővülnek a tapasztalatok. Mikor megvesszük a kicsiket, elképzelhető, hogy nem egyidősek. Ilyenkor fontos, hogy a kislány legyen fiatalabb, kisebb, mert ő a domináns, és az idősebb, nagyobb lányok a nálunknál fiatalabb hímeket bánthatják. Ha úgy jutunk hozzá a kiválasztott babáinkhoz, hogy a lány a nagyobb, érdemes kivárni, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, szoktassuk kicsit őket egymáshoz, mielőtt betennénk őket a kalitkába, és esetleg összevesznének.

Tamiops swinhoei

                                                       Etetés

Mivel a tamiops hajlamos az elhízásra, kerülni kell a cukros ételek adását. Fontos a megfelelő takarmányalap, amely tartalmaz szotyit, zabot, kukoricát, kölest, fenyőmagot, héjas mogyorót, stb. Mi ennél a tápterményesnél vesszük régóta a takarmányt,-alapnak nagypapagáj eleséget, ezt dúsítjuk még, és mindig kiváló minőséget, kedves kiszolgálást és nagy választékot kapunk jó árakon- http://www.galambaszcentrum.hu/index.php

Állandó kellék a zöldség, a friss gyümölcs, szeretik a kökényt, csipkebogyót, sima és a fekete diót, szentjánoskenyeret, makkot, mindenféle mogyorót. Lisztkukac, tücsök, szöcske, sáska, makkbogár lárvája. GONDOSKODNI KELL A RENDSZERES KALCIUM UTÁNPÓTLÁSRÓL, MERT A HIÁNYA BÉNULÁST ÉS AKÁR HALÁLT IS OKOZHAT!

 

                                          Lakhely kialakítása

Többször említettem már a megfelelő nagyságú, rácsozott ketrecet. Saját tapasztalat, hogy a lakásban tartott mókus egy idő után erős szagot áraszt (nagyjából 1-2 hónap után). De nem kell megriadni, mert ez könnyen elkerülhető. Rendszeresen kell tisztítani a ketrec környékét felmosással, 3- 4 havonta érdemes az ágkészletet lecserélni, ha az odúk elpiszkolódnak, azokat is meg kell takarítani, valamint a megfelelő alom is sokat segíthet a szagok megelőzésében. Ha jó a higiéné, a tamiops minden gond nélkül tartható lakásban. Javaslom a több oldalon zárt ketrec kialakítását, mert így sokkal kevesebb szemét megy mellé, így a takarítás és a tartás is könnyebb. Erre példa a képgalériában a saját kalitkánk kialakítása.

Szükséges a több odú is, hogy kedvükre költözhessenek szét vagy össze, pakolászhassanak. Praktikus, ha az egyik oldal teljesen nyitható, így könnyebb takarítani, a tolóajtó a napi élelem behelyezését teszi lehetővé, valamint nekem nagy kedvencem a ferplast márkájú forgatható etetőajtó, ami nagyban megkönnyíti például a joghurtok, frissen facsart gyümölcslevek beadását és a tálka tisztítását.

Nagyon szertnek bújócskázni a műnövények között. Lehet, hogy letépdesik a levelét, rendezgetik, de érdemes betenni nekik, mert negyszerű látvány, ahogy a zöld, esetleg őszi színű levelek között hancúroznak. Nem mellékesen a külső ketrecekben a zöld lombozat kiváló árnyékoló is.

Ha kinn tartjuk őket, oda kell figyelni, hogy ne a tűző napon helyezzük el a kalitkát, mert a mókuskák nagyon érzékenyek a melegre, és a ha hőgutát kapnak, el is pusztulhatnak. Különösen a fiatalok reagálnak érzékenyen a nagy hőségre. Megfelelő árnyékolással, hűtéssel, sok folyadékkal nem probléma a meleg. A hűtési technikákat a csíkos mókusok menüpontban leírtam.

 

                                                  Szaporodás

 Az ivarérettséget 11-12 hónapos korukban érik el. A vemhesség ideje 30-35 nap. Egy alomban egyszerre 1-8 vakon és csupaszon született apróság érkezik. Évente több alkalommal lehetséges (általában 2-szer) a fialás. Nálam az egyik páros, most, 2011 - ben egy évesek, három almot vetett ebben az évben. A újszülötteknek színe a születésükkor - eltérően a csíkos kicsinyekétől -, enyhén sárgás árnyalatú, picit robosztusabb a testfelépítésük is. A kicsiknek nagyon korán kinyílik a szeme, már 2 hetesen pislognak a világba, nagyon hamar szőrösek is lesznek. Mikor először kiveszem az apróságokat pár naposan, hogy megnézzem a nemüket - természetesen szigorúan gumikesztyűben, anyjukat jellegzetes, kétségebesett, magas hangon sipítva hívják segítségül, valamint hevesen mozgolódnak, ebből adódólag nagyon figyelmesen kell kézbevenni a babákat, nehogy kiessenek a kezünből. Nagyon fürgék! Célszerű a művelet előtt a szülőket eltávolítani a ketrecből, vagy az odút kiemelni, mert mindkét szülő hevesen védelmezi az utódokat.

Szoptatás: 8 hét. A hím azzal a feltétellel maradhat a családdal közös ketrecben, hogy a ketrec elég nagy és több odú van. Tapasztalat, hogy a hím néhány hétig nem megy a kicsik közelébe, mert a nőstény hatalmas pofonokkal űzi el a fészekből, de egy idő után az egész család egy kupacban alszik. Egy kedves ismerősömnél hatalmas külső volierbe vannak a mókusok, az esetben szereplő ketrecben két nőstény lakott a hímmel illetve a esemény idején kb 4 hetes kicsikkel. A lányok néhány nap eltéréssel hozták világra a újszülöttjeiket, külön odúba. Vendégségbe voltam náluk, mikor felfigyeltünk arra, hogy az egyik nőstény a másik anya babáit elkezdte a saját fészkébe hordani...  Ez a szituáció aztán mindennapossá vált, végül az anyák mindenhol szoptattak, mert nem igazán tudták már, hol vannak a saját csemetéik. Egy másik esetben még hihetetlenebb helyzet alakult ki. Az előző alom megmaradt fiataljai, az éppen akkor született kicsik, és az apaállat is egy odúba vackolódott be...

A szaporodási idő végét az jelzi ősszel, hogy a hímek heregolyója felszáll a hasüregbe, és már csak a pöcök látszik ki a sűrűsödő bundából és a vastagodó hájrétegből.

Tamiops swinhoei

                                                   Szelidítés

Mint minden mókushoz, nekik is a gyomrukon keresztül vezet a szívükhöz az út. Nagyon sok türelem, kitartás szükséges a feladathoz, de megéri a munkát. Az idő lehet pár nap, de akár pár hónap is, ez a mókus természetétől, a kiskori első simogatások meglététől is függ.

Fontos, hogy csak akkor engedjük ki a mókit a lakásba, ha már elnyertük a bizalmát, valamint az összes veszélyforrást (elektromos gépek, forró felületek, nyitott ajtók és ablakok, kinn felejtett alkohol, cigaretta. Jó tudni, hogy ahol a feje átfér, ott a mókus is átfér.

Különleges színek...

Érdekességként szeretném megosztani ezeket a külömleges képeket, amit a http://hoernchenzucht-ritzert.de/13807.html oldalon találtam. Nem tudom, hogyan sikerült ezeket a különleges színeket kitenyészteni. Ahogyan a szibériai csíkos mókusoknál, úgy a tamiopsknál is elértek különleges árnyalatokat a tenyésztők.

Ezt a képet pedig a http://streifenhoernchen-butzek.de/ oldalon találtam:

 

Forásoldalak:

 

-http://mokustanya.5mp.eu

 

-http://hoernchenzucht-ritzert.de


-wikipedia.org